Om oss

06.11.2020

Under våren 2016 tog Gabriella Nilsson tag i sin dröm om att ge ut en barnbok. Inspirerad av andra egenutgivare, togs beslutet att ge ut boken på eget förlag. Så startade förverkligandet av drömmen. Förlaget döptes till Krossa förlag, dels för att om något är riktigt bra så säger vi att "man krossar" men också för att förelagets idé är att verka för att krossa fördomar av olika slag, samt ge ut normkritiska böcker och belysa underrepresenterade grupper.

Förlaget inriktigar sig i första hand på att ge ut litteratur riktad till barn. Ett genomgående inslag är att böckerna ska vara illustrerade och ha ett etnicitets- och genusperspektiv i grunden. Detta innebär att genusfrågor och etnicitet är en del av handlingen, inte att peka ut olika människors identitet eller utseende, vilket ofta händer i litteratur vilket får en motsatt effekt. Vi kan inte undvika stereotyper, men vi kan göra dem positiva, stärkande och med hög igenkänningsfaktor.

Den första boken, skriven av Gabriella Nilsson och illustrerad av  Charlie Rosales Sandqvist, gavs ut under hösten 2016. M-deckarna och drottningens ring handlar om två barn som söker efter en mycket värdefull ring från medeltiden. Handlingen utspelar sig i Söderköping. Under 2017 utkom uppföljaren: M-deckarna och ruinens hemlighet. Här finns både Söderköping och Stegeborg med i handlingen. Den tredje delen i serien, Galgbackens gåta, kom ut under 2018.

Gabriella är utbildad bibliotekarie och genusvetare. Hon håller även skrivarkurser och skrivarcoaching. Under våren 2022 kommer hennes första roman ut, "Sanden", på Lava Förlag.

Vårt senaste projekt som utkom 2020 är serieboken Mamma fuckar upp, skriven av journalisten och författaren Elisabet Omsén och illustrerad av Charlie Rosales Sandqvist. Boken handlar om två barn vars mamma sitter i fängelse. En bok som är mycket angelägen som belyser barnens situation.

Böckerna går att beställa genom oss direkt, men även via Adlibris och Bokus.

Klicka på namnen för att läsa mer om respektive författare eller illustratör.

En annan viktig fråga för Krossa Förlag är att böckerna ska vara lokalt producerade. Därför använder vi av oss närliggande tryckerier som är miljöcertifierade.

Vill du veta mer om oss? Hör gärna av dig!

Välkommen till Krossa Förlag!